Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Саркози: Европа е длъжна да помогне на Гърция

"Европа има моралното задължение да помогне на Гърция", заяви снощи френският президент Никола Саркози, след среща в Париж с гръцкия премиер Георгиос Папандреу. Саркози съобщи, че през следващите дни ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, за да обсъдят действията на Европа за справяне с кризата. Той подчерта:

Провалът на Гърция ще бъде провал на цяла Европа. Няма друга правдоподобна алтернатива. Да, има морален дълг и солидарност. Но има и задължение за икономическа солидарност. Не е възможно да изоставим Гърция.

По-рано тази седмица френският президент обяви, че работи по план за нов френско-германски подход за разрешаване на дълговата криза, без да даде повече подробности.

От своя страна Георгиос Папандреу още веднъж повтори посланието, което отправя през последните седмици.

Гръцкият народ е решен да направи необходимите промени. Правим жертви и ще живеем съобразно решенията, които сме взели. Нашето задължение е да направим всички необходими реформи, на първо място, защото искаме да променим Гърция и да я направим конкурентоспособна, социално справедлива и прозрачна страна., заяви гръцкият премиер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени