Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семерджиев: Възможно е да няма ново поскъпване на парното през януари

Снимка: БГНЕС
Възможно е да няма ново поскъпване на парното през януари. Това прогнозира пред БНР председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той се аргументира със стабилизирането на цената на петрола на международните пазари.

Не очаквам през следващите 3 месеца да има някакви големи повишения, а даже бих казал изобщо да няма повишение на цените на петрола, което означава, че ние може би няма да пипаме цените за втората част от сезона. Дори и да има малко увеличение, това няма да се отрази на топлоенергията.

Семерджиев отрече да има натрупване на печалби в "Булгаргаз". Той изключи варианта задълженията на топлофикационните дружества да се стоварват върху коректните потребители.

Според председателя на ДКЕВР поскъпването на електроенергията за масовия потребител от средата на идната година може да е само с 6-7, вместо с 12%, но само ако бъде компенсиран ефектът от изчерпването на безплатните квоти въглероден диоксид.

Това може да стане по два механизма. Първо – да се промени начинът, по който се формира регулираната цена за потребителите, където ще има регулирана цена, а това със сигурност ще бъдат битовите потребители и обществените учреждения, сега са и малките предприятия. Разбира се, с изискването за инвестиции от тези компании, които трябва да купуват квотите. Там е възможно да се отложи закупуването на тези квоти, което обаче трябва да се гарантира със съответните инвестиции, така че да се намаляват тези емисии.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна