Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът откри новия корпус на Националната Априловска гимназия в Габрово

Снимка: Венелина Попова
Премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието Сергей Игнатов прерязаха лентата на новия корпус на Националната Априловска гимназия в Габрово.

С милион и половина лева новото крило на Националната Априловска гимназия беше довършено след близо 15-годишната одисея около строителството. През 2010 година за доизграждането са насочени половината от средствата за капиталови разходи на Министерството на образованието, посочи министър Сергей Игнатов, тъй като по думите му, тук е първообразът на българското образование. Бойко Борисов отбеляза, че във време на криза правителството строи не само магистрали, а открива училища и университети. Според него днешното време не е по-лесно от това, в което е живял Васил Априлов:

Ние, в условията на криза, инвестираме в образование, в инфраструктура, градим си държавата, от там нататък повече нищо друго не ме интересува.

Новата сграда е с 10 класни стаи и заедно с останалите 15 в старата част, училището събира в една смяна всичките 25 класа. Те изпълниха двора на гимназията, където премиерът и министърът на образованието се поклониха на гроба на благодетеля Васил Априлов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна