Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за алергия

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Безплатни прегледи за алергия организира в седем града Българското дружество по алергология. Целта на кампанията е да бъдат обхванати пациенти между 5 и 55-годишна възраст, които имат алергични прояви, но никога досега не са се консултирали с лекар. Според специалистите, алергиите лекомислено се подценяват, но СЗО ги класифицира като четвъртото по значимост социално заболяване.

Кампанията започва от Александровска болница и Националния център по заразни и паразитни болести в София, където алерголозите ще преглеждат без пари до петък включително. От 10 до 18 октомври безплатни прегледи ще има и в Пловдив, Пазарджик, Плевен, Русе, Варна и Стара Загора. Целта на специалистите е да обърнат внимание върху проблема, тъй като 40% от населението страда от някакви алергии, обясни имунологът проф. Богдан Петрунов:

Алергичните заболявания са едни от съвременно социално значимо заболяване от първи ред, ако мога да кажа, поради факта, че наред със сърдечно-съдовите и онкологични заболявания, белодробните заболявания, в това число участващите там алергични заболявания са на едно от първите места в света по разпространение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна