Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СE: има опасност отделни престъпления да се използват за стигматизиране на ромската общност

Снимка: www.aftenbladet.no

Съветът на Европа предупреди, че има опасност отделни престъпления да се използват като претекст за стигматизиране на цялата ромска общност. В позиция на генералния секретар на съвета Торбьорн Ягланд по повод последните събития у нас е отбелязано, че популистката употреба на антиромски нагласи е несъвместима с демократичните ценности.

Ягланд спомена за значителен брой инциденти, които са отключили антиромска вълна в Европа и заявяи, че в България бурните демонстрации са били предизвикани от подозрителна смърт, причинена от шофьор от ромски произход.

Приветствам стъпките, предприети от властите за защита на ромското население от расистки атаки, но при подобни инциденти трябва да се действа от по-широка перспектива за да се предотврати появата им в бъдеще.

Той подчертава, че, когато дадено престъпление може да отключи етническо напрежение политиците и медиите имат особена отговорност. Те трябва да гледат на криминалния акт само като на такъв, за да се не се генерализира проблема . Справедливост трябва да се раздава в съдилищата, а не по улиците, каза Ягланд и призовава да се сложи край на маргинализацията на ромите и те.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна