Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е блокирана от поредната стачка

Снимка: Архив

Гърция отново е блокирана от национална стачка. Все още няма потвърждение, дали страната ще получи следващия транш от 8 милиарда евро, на който се разчита за заплати и пенсии. Това доведе до остро изявление на финансовия министър Евангелос Венизелос, че "Атина няма да е изкупителна жертва на кризата".

И днес остават под блокада сградите на министерствата. Пристанищата са затворени от протестиращи докери. Авиодиспечерите прекъсваха достъпа до всички гръцки летища за 24 часа. Железопътният транспорт не се движи от вчера. Спряха градските автобуси и метрото. Учители, студентски преподаватели, ученици и студенти протестират заедно. Държавните болници приемат само спешни случаи, лекарите също стачкуват. Част от магазините са затворени. Журналистите от всички медии участват в стачката. 

Демонстрациите днес са срещу строгите икономически мерки, които се прилагат, а резултатът от тях е по-дълбока рецесия. Опозицията обвинява правителството, а премиерът – световната криза и забавянето на европейския помощен план. Държавните служители протестират срещу програмата за "трудов резерв", която оставя без работа 100 хиляди служители в рамките на една година.

Общественият гняв в страната се засилва, след признание от страна на правителството, че въпреки усилията на гърците, условията на кредиторите не се покриват и рецесията се задълбочава.

Синдикатите и опозицията предупреждават, че страната е пред "разруха", за което обвиняват както икономическата политика на правителството на Георгиос Папандреу, така и непосилните условия от външните кредитори.

Следващата обща стачка е обявена за 19 октомври.

Информация на кореспондента на БНР в Гърция Катя Пеева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени