Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните министри от НАТО се събират в Брюксел

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Военните министри на страните от НАТО се събират на двудневна среща в Брюксел. Те ще обсъдят операцията на Алианса в Либия, но не се очаква да бъде прието решение за нейното прекратяване.

Два дни преди министерската среща и от щаб-квартирата на НАТО, и от Пентагона бяха дадени изявления на най-високо ниво, че макар операция "Обединен защитник" да приближава към своя край, времето за него още не е дошло.

В Брюксел генералният секретар на алианса Андерс фог Расмусен заяви, че в Либия все още има атаки срещу цивилното население и Алиансът трябва да продължи мисията си в негова защита. Във Вашингтон новият американски министър на отбраната Лион Панета добави, че боевете в Либия трябва да спрат, преди НАТО да се оттегли.

За новия шеф на Пентагона това ще е дебют на подобен форум и мнозина очакват да видят дали той е възприел вижданията и тона на своя предшественик Робърт Гейтс, който преди да се оттегли в пенсия остро разкритикува останалите в НАТО, чийто военен и финансов принос е несравним с американския.

Подобряването на капацитета на алианса и по-доброто разпределение на отговорностите е сред основните теми на започващата днес среща, по време на която ще се обсъждат и операциите в Афганистан и Косово.

Информация на кореспондента на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени