Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Българското правителство действа отговорно за приемането в Шенген

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева определи като отговорно поведение изпълнението на поетия технически ангажимент от българското правителство за приемането ни в Шенген. В интервю за предаването "Нашият ден" по програма "Христо Ботев" тя открои и променените обстоятелства.

Междувременно много неща в Европа и в света се промениха. Виждаме колко е сериозна икономическата ситуация. Това, естествено, прави икономиката по-висок приоритет. Станаха събитията в Северна Африка, но това създава и друга атмосфера от гледна точка на присъединването ни към Шенген, то си е отговорност, то не е само привилегия. Ние ще влезем в Шенген, това е сигурно, каза Георгиева. 

Георгиева акцентира на икономическите предизвикателства пред страната ни, като подчерта необходимостта от запазване на икономическата стабилност и постигане на растеж.

За щастие, от гледна точка на стабилност сме в много добра позиция. България има само 15 процента външен дълг. В България ние нямаме проблем с бюджета. Тази стабилност ние трябва да си я пазим и да я ценим. Тя е необходимо условие, не е достатъчно, а какво ще бъде достатъчното - то е да видим какви резерви имаме ние да стимулираме вътрешното търсене, да стимулираме производството, допълни Кристалина Георгиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна