Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловчанският митрополит Гавриил: В църквата постоянно се правят ревизии

Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че не се притеснява от финансова проверка в неговата епархия. Пред "Хоризонт" той коментира намеренията на синдикати да поискат такава проверка в църквата. По думите на владиката, в Българската православна църква ревизии се правят постоянно.

Гавраиил изрази несъгласие със становище на църковния синдикат, че в ръководената от него епархия се осигуряват само десетина свещеника. Той обясни, че НАП-Ловеч осигурява служителите на митрополията, а свещениците се водят по специален код за професията.

Всичките ни свещенници работят, имат всичките осигуровки, няма нито един пропуснат - за коя енория са назначавани, каква длъжност, каква заплата, с какво прослужено време, абсолютно всичко., посочи митрополит Гавриил.

Той коментира и констатацията на синдикатите, че от години не е правен одит на църквата.

Току-що завърши ревизия в Троянския манастир, например. Преди известно време завърши и ревизия в Софийска семинария. В нашата митрополия преди две години се прави ревизия. Сега, ако някъде конкретно има данни, нека кажат къде не е направена ревизия, това вече би било друго нещо - конструктивно., заяви владиката.

Гавраиил признава, че печалбата от свещи е единственият източник на доходи за църквата и призовава държавата да спре черния пазар за църковни свещи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна