Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стив Джобс - перфекционист и новатор

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Стив Джобс, съосновател на компанията "Епъл", беше не само човек, променил технологичната индустрия, но и вдъхновяващ оратор. През 2005 г. той произнесе реч пред студенти от Университета Станфорд, в която обясни, че фактът, че е смъртен му е помогнал да вземе важните решения в живота си. Бившият изпълнителен директор на "Епъл" почина в сряда на 56 години след дълга борба с рак на панкреаса.

Никой не иска да умре. Дори хората, които искат да отидат в рая, не искат да умрат, за да стигнат там. Но смъртта е предназначението, което всички споделяме. Никой никога не е успял да я избегне. И това е точно както трябва да бъде, защото смъртта вероятно е едничкото най-добро изобретение на живота. Тя е агентът на промяната на живота. Тя изчиства старото, за да направи място за новото, каза 2005 г. Джобс.

Известен като перфекционист и човек с огромно внимание към детайла, Стив Джобс призова студентите да не се примиряват с професия, която не харесват, защото никога няма да са доволни от себе си и живота си.

Работата ви ще изпълва огромна част от живота ви. И единственият начин да сте истински удовлетворени е да вършите това, което смятате, че е страхотна работа. А единственият начин да вършите страхотна работа е да обичате това, което правите. Както при всички неща, свързани със сърцето, ще знаете, когато го откриете. И както при всяка страхотна връзка, тя става все по-добра с минаването на годините. Така че продължавайте да търсите. Не се примирявайте, заяви създателят на "Епъл".

Стив Джобс създава "Епъл" заедно с приятеля си Стив Вознияк през 1976 г. През 1984 г. компанията пуска на пазара "Макинтош" - първият компютър с мишка. Джобс напуска компанията през 1985 г., но през 1996 г., когато "Епъл" изпитва сериозни затруднения, се завръща в нея. Под негово влияние компанията създава компютъра "айМак", музикалния плейър "айПод", телефона "айФон", таблета "айПад". Пазарната стойност на "Епъл" в момента е 351 милиарда долара.

През 2003 г. Джобс е диагностициран с рак на панкреаса. След три излизания в болнични през август 2011 г. Джобс предаде поста изпълнителен директор на "Епъл" на Тим Кук, но остана председател на компанията.

Съоснователят на технологичния гигант "Епъл" Стив Вознияк заяви за Би Би Си, че ще си спомня колегата си Стив Джобс с това, че е имал изключително бърз ум и ясни идеи какво е най-доброто решение за всеки продукт.

Ще го запомня с това, че той винаги беше с много бърз ум и почти всеки път, когато обсъждахме как нещо трябва да бъде направено в дадена компания, той почти винаги беше прав, каза Вознияк.

Вознияк се запознава с Джобс още в гимназията. Двамата посещават един и същ компютърен клуб преди да основат компанията "Епъл", която промени света на технологиите с иновативните си продукти.

Наследството му е много стабилно - че беше в състояние да управлява бизнес като "Епъл", да го изведе до настоящото му състояние и да създаде толкова страхотни продукти. Мисля, че създаването на страхотни продукти е нещото, което хората си спомнят най-много, коментира Вознияк.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна