Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Махмуд Абас ще говори пред Съвета на Европа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Палестинският президент Махмуд Абас ще говори пред Съвета на Европа в Страсбург, в опит да потърси подкрепа за приемането на палестинската страна в ООН.

В сряда Абас се срещна в Страсбург с ръководителя на европейската дипломация Катрин Аштън. Целта на този разговор, съобщи Аштън, е била предстоящата среща на Четворката за Близкия изток тази неделя, с оглед възобновяване на израелско-палестинските преговори.

Испания обяви, че ще гласува със „за” при вота по препоръка на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО да се даде на Палестина статут на пълноправен член на организацията. САЩ призоваха всички страни – членки да гласуват с „не”

Испанското правителство е на мнение, че е уместно гласуването, което е предвидено за Генералната конференция на ЮНЕСКО от 25 октомври до 10 ноември, да се отложи във времето. Министерството на външните работи на Испания допълни, че не е постигнато общо европейско споразумение по въпроса.

Израел остро порица действията на палестинците в ЮНЕСКО и обяви, че те противоречат на двустранните преговори и на предложението на четворката за продължаване на дипломатическия процес. Американският посланик в ЮНЕСКО Дейвид Килиън призова всички делегации да се присъединят към САЩ и да гласуват с „не”. Той допълни:

Проблемът е, че политизирането на ЮНЕСКО накърнява способността на организацията да изпълнява мандата си.

Филип Данчев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна