Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Нищо в случая Катуница оттук нататък не застрашава етническия мир

Снимка: БТА

Нищо в случая Катуница оттук нататък не застрашава етническия мир. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на петъчния парламентарен контрол на въпрос за политическата отговорност за обществените процеси след случая в Катуница.

От парламентарната трибуна премиерът подчерта, че етносите в България са живели добре и ще живеят занапред добре. По думите връщането на вътрешния министър Цветан Цветанов в тази ситуация от отпуск щяло да политизира случая. Борисов заяви, че политическите партии са се възползвали от ситуацията:

Изпаднаха в ситуация, в която да не могат да вземат за момента адекватни решения. Ако имаше политически ръководител там в лицето на министъра, говоренето по политически теми в случая щеше да бъде изцяло. Просто съм сигурен и съм убеден, че в тази ситуация политическите партии се възползваха всяка една по начина, по който е удобен за нея.

Премиерът посочи, че правителството е поело цялата отговорност и призова да не се играе с етническата карта, защото след това процесите може да са неуправляеми. Пътят пред страната е дисциплина и ред, каза премиерът Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП Корнелия Нинова. Тя попита какви са намеренията на правителството за следващата година с оглед на финансовата криза и обвини министър-председателя, че не уважава премиерът. От своя страна той й репликира като заяви:

Г-жа Нинова, по начина, по който ми говорите, с цялото ми уважение към този парламент, към вас като народни представители, но макар че аз не съм никакъв, само премиер - малък, някакъв, вие депутат - страхотен, но няма да ми говорите така. Може да се карате на мъжа си, на любовника, на мен няма да ми говорите така. Аз съм много почтителен, уважителен виждате. Нашият път, който сме избрали - дисциплина, фискален ред, инвестиции в пъти повече от страна на еврофондовете.

В отговор и на въпроси за отчета на кабинета за изминалите две години, приоритетите на правителството и подготовката на антикризисен план премиерът заяви, че са набелязани пет основни дългосрочни приоритети сред които възстановяване и гарантиране на справедливостта в българското общество и благоденствието и просперитета на гражданите. Борисов отбеляза, че от Брюксел са съобщили, че лот 3 на АМ "Струма" ще отиде в следващия програмен период, защото предишното правителство не е оставило дори идеен проект.

Информацията е на парламентарния репортер на БНР Даниел Инков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна