Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма задържан за 7-те килограма тротил, намерени в столичния ж.к. "Витоша"

Снимка: Архив

Все още няма задържан за 7-те килограма тротил, които бяха открити вчера сутринта в столичния квартал "Витоша". Вече два дни полицията разпитва представители на криминалния контингент в столицата.

"Хоризонт" научи, че по случая се провеждат разпити на хора, свързани с криминалния контингент в София. Разследването се провежда от Главната дирекция за борба с организираната престъпност. Полицейски източници обясниха, че вероятно експлозивите са оставени като пратка за определен човек, който е трябвало да ги вземе. 

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител. То е за незаконно притежание на взривни вещаства. По информация на "Хоризонт" по случая има заподозрян.

Директорът на столичната полиция комисар Валери Йорданов уточни, че част от тротила в чантата може би е с изтекъл срок на годност: 

Няма взривател. Не бих искал да се интерпретират нещата. Буквално те са били изхвърлени на видно място, за да бъдат намерени.

Заради липсата на взриватели, версията за оставена бомба, която трябвало да бъде взривена, на този етап не се разследва. 

Тротилът е сериозно взривно вещество и може да направи доста поразии. Така депутатът Пенко Атанасов описва находката, която е открил:

Всяка сутрин обикновено вървя пеша до метрото на "Г. М. Димитров" и там има една пътечка, която я заобикалят живущите, защото има бездомни кучета. Бях много изненадан като видях скъсан кашон, в който имаше 7-8 шашки тротилови, с етикет в това число, и аз веднага звъннах на 112, те ме прехвърлиха на районното управление, с дежурния се разбрахме, че тръгва колата. Шашките по-скоро бяха до кооперацията, много по-близо - десетина-петнайсет метра, отколкото до депутатския блок - на 30-50 метра - където живееше Филчев. Блокът с бръмбарите, същия блок.

Самите шашки не са имали капсул-детонатори, разказа Пенко Атанасов, който е спестил въпроса си:

Реших, че сега ако сега задам въпроса - бе, как го охранявате, след като такива взривни вещества се търкалят по София, щеше да прозвучи сигурно много грозно, но факт е, все пак.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна