Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момче с трансплантиран у нас черен дроб е в добро здраве 2 години след операцията

Снимка: БГНЕС

Две години след успешна чернодробна трансплантация лекарите, които го оперираха, присъстваха на петия рожден ден на малкия Ивайло от Нови Пазар. Майката на момчето стана донор на присадения на сина й през 2009 г. черен дроб. Момчето е в отлично здраве, констатира директорът на Университетска болница "Лозенец" доц. Любомир Спасов, който заедно с екип специалисти уважи празника на момчето:

Болница "Лозенец" е единствената болница в България, която прави трансплантации на деца и единствената болница, която прави трансплантации от жив донор. Такъв беше и случаят с Ивайло. Неговата майка Димитричка дари половината си черен дроб, за да може да реализираме тази трансплантация. Ивайло нямаше 3 години, когато я направихме и в момента е в прекрасно състояние. Когато тръгнахме да го трансплантираме, той беше фактически почти на края на своя живот, нямаше шанс да оцелее повече от една-две седмици без трансплантация.

За цялата държава нуждите от трансплантации са някъде около петнайсетина деца годишно. Без трансплантация детето загива в 100% от случаите. Ние сме трансплантирали досега над 25 деца с успеваемост над 80%, каквато е и успеваемосттта в страните от EС, допълни лекарят

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна