Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия затвори част от сухопътната си граница с Турция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сирия затвори сухопътната си граница с Турция край град Нусайбин, който е главният пропускателен пункт по близо 850 километровата граница между двете страни. Той се намира на няколко километра от сирийския град Камъшлъ, където сирийските сили по сигурността стреляха срещу демонстранти по време на погребението на сирийския опозиционен лидер Мешаал Тамо.

Турските източници съобщиха, че сирийските гранични власти връщали обратно всички турски пътници и превозни средства от границата.

Междувременно турското външно министерство в специална декларация остро осъди насилията на сирийските сили срещу участниците в погребението на Мешаал Тамо, а също и раняването на представителя на сирийската опозиция Рияд Шериф.

Независимо от провала на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН срещу режима на Башар Асад, заради ветото, което наложиха Русия и Китай Анкара обяви, че ще продължи мерките срещу Сирия, ако режимът на Башар Асад продължи да потушава със сила справедливите искания на сирийския народ за демократични промени, а също и ще продължи подкрепата си за сирийската опозиция.

Турция затвори въздушните граници и морските пристанища за сирийски транспортни средства.

Преди няколко дни турската армия започна военни учения край сирийската граница в района на турския град Хатай, където се намира лагер за подслоняване на сирийските граждани, потърсили спасение в Турция от насилията на сирийските сили за сигурност. Около 7 500 сирийски граждани се намират към момента на турска територия. Също така в Истанбул официално бе открит офис на сирийската опозиция.

Информацията е на кореспондента на БНР в Истанбул Нахиде Дениз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна