Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотокрос: 6-то място за България в европейската "Купа на нациите"

България завърши на 6-то място в европейската "Купа на нациите" на мотополигона "Горна Росица" край Севлиево
Снимка: БГНЕС

 

България зае 6-то място в тазгодишното издание на европейската "Купа нациите" - отборен шампионат по мотокрос, който се провежда веднъж годишно в края на сезона. Домакин на състезанието през 2011 е мотополигон "Горна Росица" край Севлиево. С шестото място българският тим подобри най-доброто си предствяне в тази надпревара от 2008, когато завърши на седма позиция. Четвърта титла в европейската "Купа на нациите" грабна тимът на Холандия (16 наказателни точки), следван от Франция (21) и Словакия (37).

Българският екип имаше сериозни шансове и за по-добро постижение след брилятно представяне на Петър Петров с "Ямаха" в клас МХ2 в двата манша с негово участие. Роденият в Севлиево Петров спечели първия старт, който изправи един срещу друг пилотите в класовете МХ1 и МХ2. Петров пое лидерството още в
ранните обиколки и за радост на местната публика пресече първи финала. Другият българин в този манш - Николай Куманов с "Ямаха" в клас МХ1), завърши 9-ти и така след първото пробягване България зае втора позиция във временното класиране.

Последва нов силен манш за Петър Петров, в който, след поредица от изпреварвания, българинът отново зае челна позиция и финишира с първо време. Този път обаче партньор му беше състезателят ни в клас OPEN Николай Йовчев с "Хонда", който завърши едва 23-ти и добави сериозен наказателен актив за
България.

В третия манш (МХ1 +OPEN) българският отбор записа най-слабо класиране. Участници в него бяха Куманов и Йовчев, които след падане още на самия старт, завършиха 17-ти и 21-ви и така тимът ни събра общо 49 наказателни точки и се класира на 6-то място.

Петър Петров спечели индивидуалното отличие в своя клас МХ2. Херан Браке е с най-добро индивидуално представяне в клас МХ1, а в отворения клас - французинът Дилен Фернанд.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна