Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър отхвърли твърденията, че няма пари за онкоболните

Снимка: Архив

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов отхвърли твърденията, че няма пари за онкоболните. При откриването на отделение "Медицинска онкология" в болницата в Добрич министърът заяви:

Търговете вървят, ние се разплащаме, към края на юни бяха усвоени по-малко от половината пари, така че точно за следващите 6 месеца ще имаме също пари, хората да са спокойни.

В отговор на претенциите на лекари, че от две години за добричката болница няма отпуснати бройки за специализации, министър Константинов отговори, че има нова наредба и че държавна поръчка ще бъдат само недостигащите специалисти - патоанатоми, анестезиолози и съдебни лекари:

Тази година имаме нова промяна в Наредбата за специализация, ако тук има акредитирани структури да специализират, на практика колкото специализанти иска да има болницата, толкова ще може да специализира. Стига да има условията да ги обучава. Тези, които са държавна поръчка, мисля да се концентрираме само върху няколко специалности като патоанатомия, анастезиолози, съдебни лекари, които ни липсват. Но ако болницата може да си обучава специализанти, има това право, няма да има никакъв проблем, ние няма да ограничаваме никого, колкото искат да специализират. Това е новата наредба.

Информацията е на кореспондента на БНР в Добрич Гинка Димитрова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна