Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България е най-добрата граница на Европа

Снимка: БГНЕС

Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

България е най-добрата граница на Европа и на Шенгенското пространство, заяви премиерът Бойко Борисов в Европейския парламент в Брюксел преди предстоящото ново обсъждане в сряда в Европарламента на решението на Холандия и Финландия да блокират членството на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Финландия и Холандия блокираха присъединяването на България и Румъния в Шенгенското безвизово пространство на срещата на Съвета по правосъдие и вътрешен ред миналия месец. Министрите не взеха решение и го отложиха за срещата на Европейския съвет този месец, но холандското правителство съобщи, че е малко вероятно да промени позицията си. Разширяването на Шенген изисква единодушно съгласие на страните членки.

Тази вечер в белгийската столица беше открита изложба на тракийски златни и сребърни предмети.

Председателят на Европарламента Йежи Бузек, който присъства на откриването на изложбата, заяви за БНР, че е оптимист за влизането ни в Шенген, и че е нужно само да се положат повече усилия за успокояване на страховете на двете държави, които се противопоставят.

Премиерът Борисов припомни, че страната ни е покрила на 100 процента всички изисквания:

Всеки, който се изказва по адрес на България, без да е бил там, и без да е прочел нищо за нея, трябва да дойде у нас, и ще си тръгне с други впечатления.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна