Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пускат Гилат Шалит след 5 години палестински плен

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Израел и Хамас постигнаха споразумение израелският войник Гилад Шалит, който е в плен на палестинското ислямистко движение от повече от пет години, да бъде разменен срещу палестинци, държани в израелски затвори, съобщиха арабските телевизионни канали Ал Арабия и Ал Джазира.

Сделката е била сключена след няколко години безуспешни преговори с посредничеството на Египет. Очаква се размяната да се състои в началото на ноември.

Израелското държавно радио потвърди новината, като уточни, че Израел ще освободи около хиляда бойци от палестински групировки в замяна на Гилад Шалит. Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика кабинета на извънредно заседание, за да одобри сделката с Хамас.

Новината за споразумението бе потвърдена и от говорител на военното крило на палестинското ислямистко движение "Бригади Изедин ал Касам".

Гилад Шалит, който навърши през август 25 години, бе пленен на 25 юни 2006 г. на израелска територия, близо до границата с ивицата Газа, от бойци от три палестински групировки, сред които Хамас. Оттогава той е държан на неизвестно място в палестинската територия, която е управлявана от ислямисткото движение.
Преговорите за освобождаването на Гилад Шалит, които се водят от няколко години, се провалиха на няколко пъти, най-вече заради разногласия около броя палестински затворници, които да бъдат пуснати в замяна, както и заради отказа на Израел да освободи активисти на радикални палестински групировки.
/НС/



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени