Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисарят по проблемите на малцинствата в ОССЕ осъди антиромското насилие в Европа

Снимка: БГНЕС

Комисарят по проблемите на малцинствата в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Кнут Волебьок осъди антиромското насилие напоследък в Европа и призова лидерите да изключат от политическия си речник националистически и нетолерантни изявления, предаде Франс прес.

Заклеймяването на една цяла общност и търсенето на отмъщение заради престъпления, извършени от един неин представител, е изключително тревожно, заяви в декларация Волебьок. Франс прес посочи, че неговата реакция е по повод избухването в България на демонстрации след смъртта на младеж, причинена от роднини на местен ромски лидер. Полицията задържа стотици протестиращи по време на тези прояви, на които бяха скандирани расистки лозунги, а някои бяха въоръжени с ножове и тояги, допълва агенцията.

Волебьок призова европейските ръководители и съдебните власти: да предприемат решителни действия срещу насилието и опасното разпространяване на нетолерантността в политическата и обществената сфера. Aко не бъдат пресечени, подобни атаки може да застрашат надеждността на нашите държави като демократични, мултиетнически общности, основани на правовия ред.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна