Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейбол: Италианецът Марчело Абонданца е новият треньор на женския национален тим

 

Италианският специалист Марчело Абонданца е новият старши треньор на националния отбор на България по волейбол за жени. Италианецът се разбра за всички условия с ръководството на БФ по волейбол за 2-годишен договор. Все още не е ясен спортно-техническият щаб на отбора. Той ще бъде допълнително уточнен и обявен. Досегашният наставник Димо Тонев остава в тима като генерален мениджър.

Абонданца е роден на 24 август 1970 в Чезена. Той завършва Институт по спортни науки и взима треньорски лиценз. Започва треньорската си кариера през 1996 година на кормилото на "Равена". От 2003 до 2006 е старши треньор на "Скаволини" Пезаро и този тим печели Купата на CEV, достига финалната четворка в турнира за Купата на Италия и полуфинал за шампионска титла. От 2006 до 2008 е старши треньор на "Монтескиаво Йези", с който става вицешампион на Италия. От 2008 година е старши треньор на "Карнаги Вила Кортезе", с който печели два пъти Купата на Италия и на два пъти е вицешампион на страната.

В периода 2000-2005 година работи в щаба на италианския национален отбор. "Адзурите" стават световни шампионки през 2002 година и два пъти достигат до сребърните медали на европейските първенства през 2001 и 2005 година.

16 състезателки са включени в разширения състав на националния отбор по волейбол за жени за предстоящата през ноември олимпийска предквалификация. Както е известно, в Баку, Азербайджан, от 8-ти до 13-ти ноември избраничките на новия треньор Марчело Абонданца ще спорят с Чехия, Унгария, Украйна, Дания и домакините. Сред повиканите от новия наставник е бившата капитанка Ева Янева, която играе в "Динамо" Москва. Тя е изпратила писмо до Управителния съвет на БФВ, в което изразява желание да бъде върната отново в националния отбор, въпреки двегодишното наказание, което изтърпява в момента. Ръководството на БФВ ще разгледа писмото на Ева Янева в най-кратки срокове.

Състав на националния отбор: Страшимира Филипова, Цветелина Заркова, Христина Русева, Габриела Коева, Елена Колева, Емилия Николова, Добриана Рабаджиева, Елица Василева, Таня Събкова, Кремена Каменова, Мария Каракашева, Диана Ненова, Любка Дебърлиева, Мария Филипова и Ивелина Моновa.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна