Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форумът за бъдеща демокрация на СЕ заседава в Кипър

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Форумът за бъдеща демокрация на СЕ ще заседава в Кипър на 13 и 14 октомври.
Предмет на срещата в Лимасол са главните тенденции и предизвикателства за постигане на по-тясна връзка между демокрацията и социалното развитие.

Първата сесия ще дискутира, може ли Европа да се пребори с финансовата и икономическа криза, без да подкопава социалното сближаване. В нея СЕ ще напомни на членовете си, че социалната сигурност не трябва да бъде жертвана в името на справянето с кризата. В работата на тази сесия ще участват и представители на Европейската антибедност мрежа и редица неправителствени организации, които ще призоват европейските правителства да въведат по-високо данъчно облагане за групите с високи доходи.

Миграцията и търсещите убежище в Европа са втората основна тема, по която ще дискутират участниците във форума. “Арабската пролет” в страните от Югоизточното Средиземноморие предизвика огромни миграционни потоци, главно към средиземноморските страни-членки на ЕС. На форума ще бъде обявена готовност за финансиране на проекти, които да помогнат транзитните страни да се справят с мигрантите при спазване на човешките им права. Позицията на Кипър е, че е необходима обща европейска политика за миграцията и бежанците.

Двудневният форум ще бъде открит от президента на Кипър Димитрис Христофиас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна