Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП прие нова резолюция с призив за приемане на България и Румъния в Шенген

Снимка: БГНЕС

Със значително мнозинство Европейският парламент прие нова резолюция с призив за приемане на България и Румъния в Шенген. В нея се подчертава, че България и Румъния са изпълнили всички критерии и това е потвърдено от Парламента и Съвета, както и че основно са преустроили системите си за управление на границите и са направили значителни инвестиции в тази посока.

Евродепутатите призовават всички държави-членки да вземат решение за разширяване на Шенгенската зона с България и Румъния на базата на изпълнените критерии и изразяват позиция, че не могат да се налагат допълнителни изисквания към страни, които вече са в процес на присъединяване.

В резолюцията се съдържа и призив към държавите от Евросъюза да спазват ангажиментите си, произтичащи от европейското законодателство, и да не дават приоритет на националния популизъм.

Също със значително мнозинство бяха отхвърлени текстове, предложени от британския евродепутат-консерватор Тимъти Къркхоуп, според когото само изпълнението на техническите изисквания не е достатъчно и трябва да се отчитат и нивата на организирана престъпност и корупция, които също да фигурират сред критериите за влизане в Шенген.

Приетата втора резолюция на ЕП, както и първата, също има препоръчителен характер. Тя ще бъде изпратена до ЕК, Европейския съвет и всички държави от ЕС.

 
Информация на Диана Чепишева - кореспондент на БНР в Брюксел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна