Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: Нищо добро не ни чака, ако не използваме еврофондовете

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Ако не се възползваме от еврофондовете, нищо добро не ни чака. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на изнесеното заседание на Европейската народна партия (ЕНП) в София. По късно, след среща с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан Борисов заяви:

Половината от разговора ни с еврокомисаря беше как да се преборим, да вземем повече пари в следващия програмен период. Следващата година ние задължително трябва да имаме над 50 % , в противен случай, когато се договарят следващите бюджети, могат спокойно да ни кажат: "Колко усвоява България? Ето, сега ви даваме 1 млрд. отгоре. Стига ви". Ние ще се борим за около 14 милиарда. Те ни дават засега около 8, но се надявам с много, много преговори, с много убеждения, с много усилия на всички нас, да постигнем по-големи пари

Йоханес Хаан изтъкна:

Сега трябва да поставим акцент върху бързото усвояване на парите, за да може през следващата година да убедим държавите-членки да осигурят отново финансиране по тези фондове

Председателят на ЕП Йежи Бузек заяви, че страната ни е постигнала огромен напредък по усвояване на еврофондовете

На изнесеното заседание на ЕНП в София министър-председателят подчерта, че ако не се възползваме от еврофондовете, нищо добро не ни чака. Борисов припомни, че страната ни трябва да задели пари от бюджета за големите инфраструктурни проекти, финансирани с европари. Очаква се през 2012 г. да бъдат готови метрото и южната дъга на Околовръстното, както и автомагистрала "Тракия", посочи премиерът:

Много ни е неудобно в 21 век да обясняваме, че магистралата е нещо важно. Само 20 процента ако дадем като държава, другите 80 процента ги дава Брюксел. И ако като нация не се възползваме от този подарък - 80 процента, нищо добро не очаква нито това, нито следващото, нито бившите и по-старите поколения. Популизмът, социализмът, комунизмът, екстремизмът, национализмът са движения, които лесно обещават и солта в морето, и звездите в небето. Догодина ще има метро готово. Ще имаме южната дъга, магистрала "Тракия". И затова ни трябват тези 20 процента кофинансиране. Ние трябва да успеем да заделим във вътрешния си бюджет поне милиард и половина лева, за да се случи всичко това в страната. Другият вариант е да увеличим с 10-15 лева пенсиите и да продължим да сме в същото състояние - застой, мрак и млади хора, които се избиват по тесните пътища на България. Не са много варианти и няма среден, каза премиерът.

Борисов сподели, че на снощната вечеря с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от едната страна на картичката с менюто на вечерята начертали четирилентови пътища. Барозу се подписал под начертаното и написал, че обича България.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна