Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Ню Йорк отложиха почистването на парка "Зукоти" в Манхатън

Снимка: БГНЕС

Властите в Ню Йорк днес отложиха почистването на "Зукоти парк" в Долен Манхатън, където протестиращите срещу "Уолстрийт" лагеруват от месец насам, съобщи Асошиейтед прес. Новината предизвика бурните овации на протестиращите, които твърдяха, че акцията за почистване, насрочена за 7.00 ч. тази сутрин, е претекст да бъдат изгонени.

Заместник-кметът Кас Холоуей заяви, че собствениците на частния парк, известен още като "Либърти Плаза Парк", компанията за недвижими имоти "Брукфийлд офис пропъртис", е решила да отложи акцията по почистването. Привърженици на протестиращите бяха започнали да прииждат в парка от рано сутринта и постепенно се събра тълпа от 700 души и имаше опасения от конфронтация между полицията и протестиращите, които заплашваха с гражданско неподчинение. Фирмата "Брукфийлд" смята, че ще успее да се договори с протестиращите, така чe площадът да остане чист, безопасен и достъпен за публично използване, заяви зам.-кметът.

Компанията бе заявила, че санитарните условия в лагера не са безопасни и планираше да изчисти терена с пароструйки за 12 часа и после да пусне демонстрантите обратно, но без екипировката им за нощуване. В последен опит да останат, демонстрантите сами събраха боклука.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна