Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу финансовата политика заляха света

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Хиляди хора по целия свят излязоха на протести срещу властта на финансовите пазари. Движение на възмутените свика протести в стотици градове в над 80 държави.

Неочаквано многочислени се оказаха протестните шествия в Германия срещу кризата и могъществото на банките, за повече демокрация и социална справедливост. Демонстрации се проведоха в Берлин, Кьолн, Хамбург, Щутгарт, Хановер, предаде кореспондентът на БНР Татяна Минчева.

5000 души се включиха в шествието във финансовата столица на Германия Франкфурт, където пред сградата на Европейската централна банка демонстрантите издигат палатков лагер и имат намерение да останат там няколко дни, дори седмица. Под мотото "Глобална промяна, глобална революция" в берлинския квартал Кройцберг на Марианенплац се проведе митинг с повече от 1000 участници. Толкова са и демонстрантите в Мюнхен, а протестното шествие в Кьолн призова "Окупирай Кьолн" по аналог с протестното движение в Ню Йорк "Окупирай Уолстрийт" срещу могъществото на финансовите центрове. Движението "Окупирай" започнало от Съединените щати, и движението "Възмутените" в Испания очевидно имат своите последователи в Германия, които настояват час по-скоро да се приключи с тази криза и с наречения от тях финансов тероризъм.

В Италия се протестира общо в 80 града, предаде кореспондентът на БНР Елена Шаханова. Шествието на "Възмутените" в Рим надмина всякакви очаквания. Към предвидените 150 000 души се присъединиха почти още толкова, които заляха центъра на вечния град. Сред тях бяха студенти, безработни и служещи имигранти. Те издигнаха лозунги като: "Не сме стока в ръцете на политици и банкери", "Възмутени сме от този спекулативен свят". До безредици се стигна заради групи от екстремисти с качулки, които подпалиха автомобили, чупиха витрини, разбиха банкови автомати, нанесоха щети на статуя на Богородица, нападнаха телевизионни екипи, отразяващи събитието. Манифестантите правят всичко възможно да попречат на безчинствата на тези групи. Напрежението обаче продължава именно заради проявите на екстремистите с качулки, които заплашват манифестантите да напуснат шествието. Някои от екстремистите се опитаха да нахлуят в Министерството на отбраната като хвърлиха бомбички. Полицията се намесва със сълзотворен газ. 

Най-малко 1000 души протестират в Лондон като част от световните демонстрации срещу корпоративната алчност и слабите мерки срещу финансовата криза. Протестиращите са се установили пред катедралата "Сейнт Пол". Първоначално те опитали да направят протестен лагер на площада пред Лондонската фондова борса, но полицаи не им позволили. По данни на полицията за момента няма арести на демонстранти.

Наоми Колвин, един от британските организатори, заявила за Би Би Си, че естеството на демонстрацията ще зависи от броя на хората, които в крайна сметка дойдат на нея. Репортер на Би Би Си съобщи от мястото на събитието, че събралите се са около 3000 души, но официалните данни на полицията са за 1000 демонстранти. Ана, която е сред протестиращите в британската столица, се надява събитието да има въздействие върху правителствата и едрия бизнес. Тези неща винаги отнемат време. Ако те не се вслушат днес, ще останем тук, докато не ни чуят. Това движение няма да изчезне, това е изграждащо се световно движение. Ние сме тук, осъзнаваме какво става. В света има промяна - не трябва да сте гении, за да видите, че системата е разбита, смята Ана.

На протеста в Лондон реч произнесе основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж.

15 октомври се превърна в ден на недоволство срещу финансовите банки. Хиляди млади хора казват ясно на политиците и на финансовата върхушка, че не желаят повече да бъдат манипулирани и мамени от банките и борсовите спекуланти и да се спекулира с техния живот.

Още по темата:

Едва 50 души се включиха в Световния ден на протеста в София

Г-20 ще осигури на МВФ адекватни ресурси за справяне с кризата

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна