Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кенийската армия ще преследва и в Сомалия похитителите на чужденци

Джордж Саитоти
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Кенийски военни ще преследват на територията на Сомалия сомалийските бойци, които са отговорни за масата отвличания на чужденци от Кения. Това заяви кенийският министър на вътрешната сигурност Джордж Саитоти.

Нашата териториална цялост е заплашена със сериозни заплахи от тероризъм, въобще не можем да позволим това да се случва, казал министърът. Той обвинил сомалийските ислямистки бунтовници от групировката "Ал Шебаб" за атаките. По думите му кенийската армия ще трябва да преследва нападателите, където и да са, дори това да е Сомалия.

Двама испански хуманитарни работници от организацията "Лекари без граници" бяха отвлечени от бежанския лагер "Дадааб" в четвъртък от въоръжени мъже и се смята, че са били отведени през границата в Сомалия. Това е третият инцидент за малко повече от месеца на чужденци, които са отвлечени от сомалийски бойци на територията на Кения. Операциите по търсене на испанските хуманитарни работници продължават и в събота.

Ако бъдете нападани от враг, на вас ви е позволено да преследвате този враг, докато го хванете. Ще ги изгоним далеч от границата ни, заявил кенийският министър на отбраната Юсуф Мохамед Хаджи на пресконференцията със Саитоти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна