Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският президент Вулф се срещна с президента на Афганистан Хамид Карзай

Снимка: БГНЕС

Германският президент Кристиан Вулф, който днес пристигна на необявена визита в Афганистан, се срещна с колегата си Хамид Карзай, предаде Асошиейтед прес. Германското президентство съобщи, че посещението е част от подготовката за конференция по въпросите за Афганистан, която ще бъде в началото на декември в Бон. Вулф увери Карзай, че Германия и съюзниците й ще останат ангажирани към страната и след изтеглянето на чуждестранните войски до края на 2014 година.

Не се знае колко дълго ще остане Вулф и дали ще посети германските войски, отбелязва АП. Около 5000 германски войници са разположени в северната част на Афганистан. Те ще започнат да се изтеглят в края на годината. Предшественикът на Вулф, Хорст Кьолер, посети германските войски в Афганистан през май 2010 година, но не се срещна с Карзай. Канцлерът Ангела Меркел посети Афганистан през декември.

Това е първото официално посещение на германски президент в Афганистан от 44 години. Като президент Вулф има предимно представителни функции и не разполага с политически правомощия по въпроси като Афганистан, посочва АП. "Германия е най-добрият ни приятел от доста време. Те помагаха и сътрудничаха на афганистанския народ всеки път, когато имахме нужда, особено през последните 10 години", заяви Карзай след срещата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени