Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарствата на пациентите с трансплантации масово се бавят

Снимка: БГНЕС

Лекарствата на пациентите с трансплантации масово се бавят. За това алармираха пред "Хоризонт" представители на пациентски организации. От втората седмица на октомври пред трансплантираните стои и въпросът, дали ще се наложи да доплащат медикаментите си, ако не искат да бъдат подменени административно. За да представят проблемите си, няколко пациентски организации ще дадат
пресконференция. Позицията на пациентите е подкрепена със становището на Дружеството по трансплантология, което вече е изпратено до здравното министерсво.

В списъка с реимбурсирани от НЗОК лекарства се очаква да влезнат и т.нар. "генерични имуносупресори" – по-евтините аналози на скиъпите медикаменти за трансплантирани. Заради правилата, по които Касата работи, когато това стане факт, ще бъде реимбурсиран напълно само най-евтиният медикамент. Така на някои пациенти може да се наложи да доплащат по до 100 лв. месечно за животоподдържащата си терапия, информират пациентите.

От Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания изразиха тревога относно потенциалните доплащания. Вместо да се радваме на втория си живот, всяка година по това време имаме подобни притеснения, каза председателят на Асоциацията Росица Маврова в интервю за "Хоризонт":

Трансплантирана съм от 11 години. Аз 11 години пия тези лекарства. Ако след 11 години бъдат заменени с тези генерични, не се знае, дали няма да се отхвърли органа. Примерно за мен, ако трябва да доплащам, трябва да доплащам от порядъка на 120 лева.

Българското дружество по трансплантология също се изказа срещу неконтролираното навлизане на т.нар. "генерични имуносупресори". Според дружеството това ще доведе до по-лоши медицински резултати и по-големи финансови разходи за здравната система. 

От Съюза на трансплантираните алармираха, че дори в момента има пациенти без лекарства. Според асоциацията е недопустимо пациентът да получава лекарствата си месец за месец, а срокът за смяна на протокола да е 60 дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна