Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кенийски военни преследват в Сомалия похитителите на европейски граждани

Войници от кенийската армия.
Снимка: Архив

Кения съобщи, че е изпратила свои военни части в Сомалия, за да преследват бойците, които са заподозрени за серията отвличания на граждани на европейски страни. Правителственият говорител Алфред Мутуа каза, че военните имат за цел залавянето на бунтовниците от сомалийската ислямистка организация "Ал Шебаб".

Омар Джамал, първи секретар на мисията на Сомалия в Организацията на обединените нации (ООН), коментира за Би Би Си, че ако се потвърди навлизането на кенийски военни в Сомалия, това би било сериозна териториална намеса от чужда държава. Няма причина друга държава да нарушава териториалната цялост на дадена страна, независимо какви са причините. В същото време сомалийското правителство е много разбиращо за настоящата ситуация и за това, че кенийското правителство има основателни причини да се притеснява. Но да достигнат до етап, на който нахлуват в чужда страна, е съвсем друго нещо, каза Омар Джамал.

Последният случай на отвличане беше миналия четвъртък, когато двама испански хуманитарни работници бяха отвлечени от бежанския лагер "Дадааб" в Кения и отведени в Сомалия. През септември британка и французойка бяха похитени от кенийски курорти, което пък беше сериозен удар за туристическия сектор в Кения.

Рекацията на "Ал Шебаб" не закъсня, като бойците от сомалийската ислямистка групировка заплашиха, че ще навлязат на територията на Кения, ако кенийското правителство не изтегли войниците си от Сомалия.

Кенийски части навлязоха 100 километра навътре в Сомалия и техните самолети бомбардираха много места, както и убиха много жители, заявил говорителят на "Ал Шебаб" Шейх Али Мохамуд Раге пред репортери в малък град, намиращ се южно от столицата Могадишу. Ние ще дойдем в Кения, ако вие не си заминете, казал още той.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна