Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войниците на новата либийска власт затягат обръча около Сирт и Бани Уалид

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Семейства на служители от сваления режим на полковник Муамар Кадафи в Либия опитали да избягат от родния град на бившия лидер, съобщи командир на бойците на Преходния национален съвет в Сирт. Сред напускащите града са били майката и братът на Муса Ибрахим - говорител на Кадафи.

Това са семейства на служители на режима, майката и братът на Муса Ибрахим са сред тях, обяснил командир Весам бин Хамайди по повод седем автомобила, които напускали Сирт. Те били обградени от около 150 войници на съвета и след това били извадени от колите. Хамайди, който отговаря за военните операции на източния фронт в Сирт, казал още, че сред пътниците не е имало "големи риби", но пък са били заловени бойци на Кадафи, които се опитвали да избягат заедно с цивилните.

След залавянето на роднините войниците на новата либийска власт започнали нова атака срещу "Долар" и "Номер 2" - последните два квартала в Сирт, които са контролирани от хора, лоялни на Кадафи.

В същото време в Бани Уалид бойците на новия режим в Либия са успели да достигнат до центъра на града, който заедно със Сирт е един от последните бастиони на лоялните на Кадафи войници. Градът се намира на около 170 километра югоизточно от столицата Триполи. Бойците на Преходния национален съвет са атакували пустинния град от север и юг, като след това са се срещнали в центъра му, обяснил полеви командир Салем Гит. Те обаче все още не са успели да установят контрол над всички квартали в града. По покривите на някои сгради продължава да има снайперисти от частите на полковник Кадафи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна