Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайков: Трябва да отлагаме колкото може акциза върху газа и метана

Снимка: БГНЕС

Въвеждането на акциз върху метана и природния газ трябва да бъде отлагано възможно най-дълго, заяви енергийният министър Трайчо Трайков. Той допълни, че дори в бъдеще поскъпването им няма да бъде драстично:

Няма да е шоково, защото акцизът винаги ще бъде с един размер, така че дали ще го въведем сега или след две или три години, въздействието винаги ще е едно и също. Бюджетът ще пропусне някаква сума, но в крайна сметка бюджетът се пълни от икономическата активност, а икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт.

Против акциза се обяви и председателят на Държавната комисия за енергиийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, който посочи, че топлоенергията би поскъпнала веднага след въвеждането му. Без акциз цените на парното ще зависят само от цените на горивата, каза той.  

Не е сега моментът да се въвеждат допълнителни данъци, тъй като това щеше да се отрази върху крайната цена. Аз обаче съм все пак оптимист, че няма да се наложи зимата да коригираме цената.

Ако поредният скок на парното може да се размине,  със сигурност от юли следващата година ще поскъпне токът за бита. Според сегашните разчети, с около седем на сто. Регулаторът ще намали цените на зелената енергия, но тя няма да може да компенсира изцяло поскъпването, което ще дойде заради екологичните изисквания към производителите на ток, каза Ангел Семерджиев.

Ефектът, който е най-страшен, са плащането на квотите, които бяха досега безплатни. Те биха повлияли най-значително върху цената на електроенергията. 
 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна