Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианските власти разследват за данъчни измами "Уникредит Банка"

Снимка: БГНЕС

Италианските власти водят разследване за данъчни измами, извършени от "Уникредит Банка". Сред обвиняемите е и бившият изпълнителен директор на банката Алесандро Профумо.

По заповед на съда в Милано финансовата полиция конфискува 245 милиона евро на банката. Според следователите това е сумата, спечелена от "Уникредит Банка" в резултат на данъчна измама, извършена през 2007 и 2008 година.
Обвинението срещу “Уникредит” е, че банката е извършила сложна финансова операция, която е довела до намаляване на облагаемите й доходи, като е използвала за целта италианския клон на английската банка "Барклис".

Прокуратурата е намерила доказателства за данъчната измама в документите на "Уникредит Банка", конфискувани при обиска на банката през 2009 година.
Бившият дългогодишен изпълнителен директор на "Уникредит" Алесандро Профумо е обвинен в подаване на невярна данъчна декларация и за това, че е дал ход на съмнителната междубанкова операция.

След като беше принуден да подаде оставка миналата година, Профумо не скриваше своето намерение да започне политическа кариера. Сега, освен срещу него, разследването се води и срещу други 16 менаджера на двете обвиняеми банки.

Информацията е на кореспондента на БНР в Италия Ирина Стоилова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени