Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младенов: Ще говорим за нова, демократична Либия

Снимка: БГНЕС

Надявам се, че това ще бъде последната смърт в либийската революция, заяви пред БНР министърът на външните работи Николай Младенов по повод смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи. По думите му оттук нататък ще може да се говори за нова Либия, изградена на принципите на правото и демокрацията:

Кадафи беше един от най-бруталните диктатори не само в Северна Африка и Близкия Изток, а може би в целия свят. Това в България, всички, които си спомняме историята с медицинските сестри най-добре го знаят. Но Кадафи коства на либийския народ изключително много жертви през последните месеци, в които той се съпротивляваше, пропусна, отказа всички опити за постигане на мирно споразумение, което да позволи неговото оттегляне, било то в страната, било то в чужбина. Този човек заради неговото лично его противопостави либийския народ на себе си.

И надявам се, че сега най-първата и най-спешна задача, която временното управление ще има, това е възстановяването на доверието между гражданите, прибирането на оръжието от ръцете на цивилните, изграждане на нова система на сигурност и възстановяване на либийската икономика. Във всички тези усилия, България, както и всички страни от Европейския съюз са готови категорично да помогнат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна