Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клинтън призова за по-тясно сътрудничество между Афганистан и Пакистан

Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е на посещение в Афганистан, заяви, че е дошла, за да провери на място как стоят нещата, предаде Ройтерс. Клинтън, която по-късно през деня ще отпътува за Пакистан, призова за по-тясно сътрудничество между САЩ и Афганистан във военен и икономически план. Борете се (срещу екстремистите), говорете, градете, обобщи държавният секретар на САЩ посланието на своето пътуване в Кабул и Исламабад. Хилари Клинтън обяви на съвместна пресконференция с афганистанския президент Хамид Карзай след среща с него, че Афганистан, Пакистан и Съединените щати трябва да воюват срещу непримиримите екстремисти, да преговарят с онези, които желаят, и едновременно с това да продължат да надграждат в икономически план.

Време е за яснота, подчерта Клинтън. Тя призова екстремистите да се самоопределят. Те могат да ни помагат или пречат, но ние няма да спрем нашите усилия, посочи Клинтън. Държавният секретар на САЩ подчерта, че вратата все още е отворена за талибаните за преговори с цел слагане на край на войната в Афганистан. Ислямистките бунтовници ще бъдат подложени на безмилостни атаки, ако не се съгласят на диалог, предупреди Хилари Клинтън.

По повод предстоящото си посещение в Пакистан тя подчерта, че сътрудничеството на съседната държава е от критично важно значение за всеки мирен процес. Необходимо е да изпратим ясно, недвусмислено послание на пакистанското правителство и народ, че те трябва да са част от решението и че това означава да отърват своята страна от терористите, които убиват самите тях и пресичат границата, за да убиват в Афганистан.

Международните сили в Афганистан под командването на НАТО (ИСАФ) водят мащабна военна операция срещу мрежата Хакани - съюзник на талибаните и "черна овца" за Съединените щати в тази страна, потвърди Хилари Клинтън, цитирана от Франс прес. Командващият на ИСАФ, американският генерал Джон Алън, съобщи вчера в интервю за АП, че офанзивата е секретна и с висока интензивност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна