Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът насърчи Либия да поеме по пътя на демокрацията

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама направи специално изявление в Белия дом по повод смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, като посочи, че окончателно е настъпил краят на неговия режим:

Това е забележителен ден в историята на Либия. Мрачната сянка на тиранията се вдигна и сега пред либийския народ стои голяма отговорност - да изгради една нова и демократична Либия - решително порицание на диктаторския режим на Кадафи. Очакваме да бъде обявено освобождението на страната, бързото сформиране на временно правителство и устойчив преход към първите свободни и честни избори в Либия.

Обама посочи още, че ликвидирането на Кадафи оправдава колективните военни действия на западните страни. Той добави, че мисията на НАТО в Либия скоро ще приключи.

Денят на смъртта на сваления либийски лидер Муамар Кадафи е исторически за либийския народ, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун:

Този ден наистина бележи историческия преход за Либия. В близките дни ще станем свидетели на радостни сцени, както и на скръб за хората, които изгубиха толкова много. Веднага обаче трябва да отбележим, че това е само краят на началото- новият път за Либия и нейния народ ще е труден и пълен с предизвикателства. Сега е моментът всички либийци да се обединят=

Британският премиер Дейвид Камерън заяви от своя страна, че сега се поставя началото на нова Либия:

Хората в Либия днес имат дори още по-голям шанс след тази новина да изградят силно и демократично бъдеще. Гордея се с ролята, която изигра Великобритания в тяхна помощ. Отдавам почит на смелостта на либийците, които помогнаха за освобождаването на своята страна. Ще им помогнем, ще работим с тях!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени