Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: БГНЕС

Европейският съд за правата на човека в Страсбург взе решение по жалбите на "ОМО Илинден" и "ОМО Илинден Пирин" срещу България, отбелязва македонският вестник Вечер. От присъдите 3 са в полза на македонците, но четвъртата, която е решаваща за правото на регистрация на политически партии и сдружения, на практика подкрепя позицията на София, че в България няма македонско малцинство, коментира изданието. За нарушаването на член 11 от Европейската конвенция за правата на човека - правото на мирни събирания в периода от 2004 г. до 2009 г. София ще трябва да плати на двете организации около 30 000 евро. Вестникът посочва още, че от "ОМО Илинден Пирин" планират да обжалват решението на съда.

Френският президент Никола Саркози долетя във Франкфурт снощи за спешна среща с водещите играчи в кризата в еврозоната, пише Файненшъл таймс. Срещата приключи след два часа без изявления нито от Саркози, нито от Меркел.
Френско-германските разногласия спъват опитите за договаряне на всеобхватен пакет от кризисни мерки.

Съединените щати изпращат в Пакистан необичайно силна група от висши служители, натоварени да организират подходящо изтегляне на американските войски от Афганистан, пише Ню Йорк таймс. Тежки преговори очакват държавния секретар Хилари Клинтън, новия директор на ЦРУ Дейвид Петреъс и председателя на Съвета на началник щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси. Американските представители ще настояват пакистанската армия да предприеме сурови действия срещу мрежата Хакани, чиито бойци убиват американци в Афганистан.

"Америка смята да изведе от задънената улица преговорите с Русия за противоракетната отбрана", пише в. Независимая газета по повод "гръмките сигнали" прозвучали на заседание на Атлантическия съвет. Белият дом е готов да фиксира на хартия факта, че европейската противоракетна отбрана не е насочена срещу Русия. Вестникът отбелязва обаче, че тази хартия няма да има юридически обвързващ характер.

Руският премиер Владимир Путин създава нов съюз от бившия СССР, пише Комсомолская правда. В навечерието на 20-ата годишнина от разпадането на Съветския съюз премиерите на осем страни от Общността на независимите държави договориха в Санкт Петербург зона за свободна търговия. Според експерти на вестника "основният бонус за Русия от интеграцията, лансирана от Москва, е геополитически".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна