Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е продавала оръжие на Либия в нарушение на оръжейното ембарго

Снимка: ЕПА / БГНЕС

България е продавала оръжие на Либия през последните пет години в нарушение на оръжейното ембарго. Това твърди в интервю за "Хоризонт" Хелън Хюз, главен експерт по търговията с оръжие и човешките права към "Амнести интернешънъл". Според нея, страната ни е търгувала с оръжие в нарушение на човешките права също така с Египет и Йемен.

Ето и данните, които Хелън Хюз оповести:

По отношение на Египет България е позволила износ на малко оръжие на стойност близо 100 хиляди евро и почти 11,5 млн. евро за муниции, както и военни машини на стойност 800 хиляди евро. По отношение на Йемен стойността на оръжията е много по-висока. България е разрешила износ на малки оръжия на стойност 13 млн. евро, на оръжия с калибър 20 мм на стойност 2,5 млн. евро и амуниции за 47 млн. евро.

Хелън Хюз отбеляза, че данните са за период от 5 години и се базират на правителствените доклади:

Много е важно България и останалите правителства да направят изчерпателен преглед на доставките си на оръжия, на полицейските сили и силите за сигурност в региона, за да са сигурни, че няма да има бъдещи трансфери със значителен риск те да бъдат използвани за цели в сериозни нарушения. В Либия например все още има оръжейно ембарго.

Според Хелън Хюз този износ на оръжие е проблемен, ако не и безотговорен.

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Хелън Хюз чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени