Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пакистан не трябва да дава убежище на афганистански бунтовници

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви днес, че САЩ очакват да видят един силен Пакистан, който да не позволява на афганистанските бунтовници да намират безопасни убежища на негова територия, предаде Ройтерс. Коалиционните и афганистанските сили увеличават натиска върху талибаните в Афганистан. А от другата страна на границата очакваме Пакистан да предприеме сериозни стъпки с цел да не допуска безопасни убежища за афганистанските бунтовници и да насърчи талибаните да започнат искрени преговори, каза Клинтън на пресконференция в Исламабад. Според нея САЩ и Пакистан би трябвало да се съсредоточат върху това да въвлекат всички бойци на талибаните и на свързаната с Ал-Кайда мрежа "Хакани" в мирния процес в Афганистан.

Сега трябва да насочим вниманието си тук към пакистанските талибани, афганистанските талибани, "Хакани" и други терористични групи и да се опитаме да ги включим в мирен процес, а ако това не стане, да им попречим да вършат насилие и да убиват още невинни хора, заяви тя. Държавният секретар каза, че екстремистите действат прекалено дълго на пакистанска територия, предприемайки акции оттам, и не би трябвало да бъдат търпени или защитавани, отбеляза Асошиейтед прес.

Клинтън пристигна вчера на двудневно посещение в Пакистан за разговори с военни и граждански лидери. Тя оглавява необичайно голяма и високопоставена американска делегация, в която влизат директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси.

Днес Клинтън се срещна с пакистанската външна министърка Хина Рабани Хар, а за по-късно има предвидени разговори с президента Асиф Али Зардари. Вчера тя и придружаващите я служители се срещнаха с висши представители на пакистанската армия и разузнаване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна