Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Либия у нас: Кадафи бе убит в престрелка

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Никола Миладинов

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е бил убит от бунтовниците, а не от своите хора или от силите на НАТО, заяви в интервю за БНР новият либийски посланик и представител на Преходния национален съвет в София Иса Рабия Ашур

Той сам си избра тази съдба - още в момента, когато започна войната и реши да избива невинни хора. Иначе Кадафи е избягал от град Сирт и бунтовниците са започнали да го преследват. Когато са го хванали, са го качили в колата, за да го откарат в болница. Кадафи не се е съпротивлявал при задържането. В същото време по пътя е имало престрелка между бунтовниците и хора на Кадафи и той е получил още рани от куршуми. Един от тях бил в главата, от което е починал на път за болницата.

Всички очаквахме той да бъде заловен жив и да бъде изпратен в съда. Той до последно се криеше в Сирт, докато бунтовниците не започнаха да го гонят. Кадафи, синът му и министърът на отбраната не бяха убити от техните хора, а от бунтовниците, защото те бягаха и се скриха някъде в пустинята. Бунтовниците ги търсиха навсякъде. И хванаха Кадафи в тръба на канализацията. Открило го е 18-годишно момче от Мисрата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени