Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самолет на НАТО е бомбардирал конвоя, в който се е намирал Муамар Кадафи

От Алианса не знаели, че диктаторът е в една от бронираните коли
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Самолет на НАТО е бомбардирал конвоя, в който се е намирал Муамар Кадафи. Това съобщиха от централата на алианса и обясниха, че впоследствие са разбрали за присъствието на либийския лидер.

Около 8.30 местно време в четвъртък самолет на НАТО е нанесъл удари по конвой от общо 75 бронирани машини на лоялните на Кадафи сили, които се опитвали да напуснат град Сирт с висока скорост. Те са носили значително количество оръжие и муниции и е било преценено, че представляват опасност за цивилното население, обясниха от щаб квартирата на НАТО. Нанесени са били удари, които първо извадили от строя една от бронираните машини. Това разкъсало конвоя и част от колите се разпръснали. Двадесет от тях обаче продължили с висока скорост. При последващите удари били унищожени или повредени 10 от тях.

В момента на ударите от НАТО не са знаели, че Кадафи е в конвоя, твърдят от Алианса. Намерението им било само да намалят опасността за цивилното население в района, какъвто е и мандата им от Съвета за сигурност на ООН. Едва по-късно в Алианса научили от общодостъпни източници и собствена разузнавателна информация, че Кадафи е пътувал с този конвой и вероятно ударите са допринесли за залавянето му.

Очаква се Съветът на НАТО да реши дали да прекрати операция "Обединен защитник".

Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна