Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО приключва военната си операция в Либия на 31 октомври

Снимка: ЕПА / БГНЕС
НАТО ще приключи военната си операция в Либия на 31 октомври, съобщи генералния секретар на организацията Андерс Фог Расмусен снощи след шестчасови дискусии по темата между постоянните представители на 28-те държави-членки:

Постигнахме съгласие, че операциите ни са близо до приключване, и взехме предварително решение операция „Обединен защитник” да бъде прекратена на 31-и октомври. Ще вземем окончателното решение в началото на следващата седмица, обяви генералният секретар на алианса.

В преходния период до 31 октомври Андерс фог Расмусен ще е в постоянни консултации с ООН и либийския Преходен национален съвет. Междувременно НАТО постепенно ще съкращава дейностите си във и около Либия, като ще продължи да следи ситуацията и ще запази възможността си да реагира при евентуални заплахи за цивилното население там.

След снощното заседание, Андерс Фог Расмусен заяви, че очаква новата либийска власт да спазва върховенството на закона, правата на човека, и да осигури пълна прозрачност. Това беше казано по повод неизяснените все още обстоятелства около смъртта на Муамар Кадафи. Запитан дали НАТО ще се включи в евентуално разследване на убийството на Кадафи, Расмусен отговори, че либийските власти трябва да решат дали да има разследване.

Информацията е на кореспондента на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени