Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуват в изнесени секции от кв. "Изток" в Кюстендил

Виолета Ашикова

В община Кюстендил изборите се произвеждат с изнесени секции извън ромския квартал "Изток" и с рекорден брой застъпници. В Бобошево ще има експерименталното преброяване от Общинска избирателна комисия, което ще се проведе за първи път у нас.

Ромите от квартал "Изток" в Кюстендил са разпределени на три места в 12 секции на километър от квартала. За кметския наместник в квартала Стефан Лазаров това е признак на интеграция и превантивна мярка за измама по време на изборите. Повечето роми в квартала обаче негодуват от това решение.

Според избирателните списъци в Кюстендилската община право на глас имат малко над 75 000 души. От тях реално ще могат да упражнят своя глас 50 000. Голяма част от хората или не живеят в Кюстендил, или са в чужбина, но се водят на постоянен адрес в общината.

В община Бобошево всичко е готово за експерименталното преброяване. Вместо да се брои всяка урна в Секционна избирателна комисия, след края на изборния ден всички запечатани урни ще бъдат транспортирани до Общинската избирателна комисия, която ще преброи бюлетините.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна