Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голям брой гласове за местния вот е получила партия ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Най-голям брой гласове за местния вот от страната е получила партия ГЕРБ с 37,9%. След тях са БСП с 24%, а с 6.7% са ДПС. Това съобщи пред БНР Давид Кюранов от Института за социални проучвания и маркетинг МБМД.

В София Йорданка Фандъкова е събрала около 52 %, но за момента не е сигурно дали печели на първи тур. Кандидатът на БСП Георги Кадиев е втори след Фандъкова и е със сериозна разлика пред Прошко Прошков.

В Плевен ситуацията е интересна. Според нашите данни там също ще има балотаж. Там с 31 % води Димитър Стайков от ГЕРБ, а с 29% е Найден Зеленогорски.

Към 18 часа данните във Велико Търново показват, че водещ е кандидатът на ГЕРБДаниел Панов с 33%, а след него е кандидатът на БСП Никола Илиев с 22%.

В Монтана Златко Живков събира 51% , което означава, че е възможно той да спечели на първи тур. След него е Людмил Кръстев от партия ГЕРБ.

В Пловдив кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев събира 36% и отива на балотаж със Славчо Атанасов.

Досегашният кмет на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ е избран още на първи тур с близо 70 на сто подкрепа.

Във Варна ще има втори тур между досегашния кмет Кирил Йорданов, подкрепен от ГЕРБ и кандидата Веселин Марешки. Разликата между двамата е около 12 процентни пункта в полза на Йорданов.

В Перник ще има балотаж между досегашния кмет от БСП Росица Янакиева и кандидата на ГЕРБ Ирена Соколова. Данните от екзит пол проучванията обаче са противоречиви и в рамките на статистическата грешка. Според Сова Харис, по поръчка ТВ7, Янакиева получава 44%, а Соколова – 39%. Според екзит пола на Алфа Рисърч обаче, цитирани от БНТ, кандидатката на ГЕРБ има 40%, а тази на левицата - 39,6%.

Пред Хоризонт Ирена Соколова изрази надежда, че ще постигне обрат на втория тур другата неделя: На този избор, който след една седмица ще стане официален след балотажа, ние ще се поздравим с победа и ГЕРБ ще бъде безспорният победител. Винаги високата избирателна активност е в полза на честните хора и честния избирател. Тогава вотът е много ясен. Той е много неподправен и има смисъл всеки да излезе да гласува. Към сегашния момент, по наши данни, избирателната активност е около 46%. Очаквахме да е повече. Искаше ни се да е повече. Предполагам, че на балотажа ще бъде така.

Засега Хоризонт не успя да вземе коментар от кандидата на БСП Росица Янакиева, тъй според изборния й щаб тя е заминала за София, за да присъства на пресконференциите в НДК. От щаба й все още не коментират резултатите, тъй като не са преброени протоколите от реално подадените гласове в Перник.

В Лом вероятно ще гласуват за кмет следващата неделя. Балотаж се очертава между досегашния кмет Пенка Пенкова, издигната за трети мандат от БСП, и кандидата на ГЕРБ Иво Иванов, бивш началник на полицията в крайдунавския град. Час преди полунощ в Общинската избирателна комисия бяха получени само два протокола от общо 52 изборни секции.

Ямбол ще избира кмет и през следващата седмица. По резултати от екзит пола 38-40% от избирателите са гласували за кандидата за кмет на ГЕРБ Георги Славов. На втора позиция с резултат между 18 и 20% е кандидатът за кмет на БСП Мариета Сивкова.

По неофициални данни настоящите кметове на Тунджа и Стралджа Георги Георгиев и Митко Андонов ще управляват трети мандат.

Изборният ден в община Правец завърши с липсата на ток в по-голямата част от секциите в града, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Електрическият ток е спрял малко след 19.00 ч. В секциите, където няма ток, се изчаква възстановяването на захранването, за да започне броенето на гласовете.

ДПС печели на първи тур кметските избори в шест от седемте общини на област Кърджали, показват предварителните резултати. Без балотаж идната неделя ще бъдат Черноочене, Крумовград, Кирково, Джебел, Момчилград и Ардино. Там симпатизантите на ДПС вече празнуват. Все още няма окончателна яснота за Кърджали. Според обработени вече над 90 на сто от протоколите, кандидатът за трети мандат Хасан Азис е получил над половината гласове и вероятно да спечели още на първи тур. Според тези резултати, втори е кандидатът на БСП Милко Багдасаров.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна