Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадафи е починал от огнестрелна рана, твърди либийски лекар

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сваленият либийски диктатор Муамар Кадафи е починал от огнестрелна рана. Това е съобщил един от лекарите, които са извършили аутопсията на тялото му, за агенция Ройтерс.

Той е починал от огнестрелна рана. Очевидно е. Все още има няколко въпроса. Трябва да предадем (доклада от аутопсията) на главния прокурор. Но всичко ще бъде разкрито публично. Нищо няма да бъде скрито, подчертал лекарят.

Тялото на Муамар Кадафи е било пронизано с куршум в главата и с друг в областта на корема, заявил друг медицински източник за Ройтерс. Има множество наранявания. Има куршум в корема и в мозъка, казал източникът.

Аутопсията на Кадафи е била извършена през нощта в събота срещу неделя в морга в град Мисурата, който се намира на около 200 километра източно от столицата Триполи.

Куршумът, който е пронизал в главата бившия либийския лидер Муамар Кадафи, може да е бил изстрелян от един от собствените му телохранители по време на престрелка в Сирт. Това заяви премиерът на Либия Махмуд Джибрил на бизнес форум в Йордания.

По думите на Джибрил, доклад на съдебен лекар е показал, Кадафи вече е бил ранен, когато е бил намерен в канализационна тръба. Той е бил изваден, поставен в камиона и по пътя им към полевата болница те попаднали в престрелка от двете страни и не знаели дали куршумът в главата е дошъл от неговите собствени бригади за сигурност или от хората на революцията. Нямам основания да се съмнявам в достоверността на доклада, обяснил Джибрил.

Новата либийска власт планира да предаде тялото на Кадафи на членове на фамилията му, след като се консултира с тях за това къде ще бъде погребан, обявиха междувременно от Преходния национален съвет. Беше взето решение да бъде предаден на фамилията, защото никой от най-близките членове на семейството не е наличен в момента, заявил за Франс прес Ахмед Джибрил, високопоставен съветник в Преходния национален съвет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна