Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джибрил: Либия може да е модел за Арабската пролет

Махмуд Джибрил
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Либия може да е модел за останалите страни от Арабската пролет, заяви либийският премиер Махмуд Джибрил в интервю за Би Би Си. Той обясни също, че смята да се оттегли от поста си, за да се занимава с развитие на гражданското общество в страната.

Мисля, че имам определена роля, която да изпълня сега - да опитам да развия организация за гражданско общество в Либия, да опитам да помогна на младите хора да бъдат готови за изборния ден. Мисля и все още вярвам, че Либия може да бъде модел за Арабската пролет. Ако помогнем на тези деца, които са наистина инициаторите на тази революция, да развият лидерските си качества, да развият своя политическа платформа, която да отразява техните мечти, а не нашите мечти, и да се оргнизират, тогава ще имаме ново поколение лидери в Близкия изток, смята той.

Джибрил призна, че на Либия й предстоят тежки месеци, но смята, че страната разполага с ресурсите, за да се справи с тях. Време е Либия да компенсира 42-те години, по време на които беше управлявана от полковник Муамар Кадафи, обясни премиерът.

Мисля, че ако преминем благополучно през следващите шест месеца, ще започнем нещо безпрецедентно в Близкия изток. Смятам, че имаме човешките ресурси - при това високо квалифицирани, имаме парите, нуждаем се от правилната визия за развитие, технологиите са достъпни навсякъде, обясни Джибрил.

Либийският премиер обяви, че вече се провеждат консултации за сформирането на ново правителство, което би трябвало да замени Преходния национален съвет, съобщи Ройтерс. Има консултации, които започнаха за формиране на временно правителство. Този процес ще отнеме, мисля, от една седмица до един месец приблизително. Това са очакванията ми. Може да продължи по-дълго, може да бъде по-кратко от това, заявил той пред репортери в Йордания. Изборите за новия национален конгрес на страната ще се проведат възможно най-скоро след това, допълнил той. Джибрил отново потвърдил, че не планира да се кандидатира за какъвто и да е официален пост в Либия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна