Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 138 души са загинали при силното земетресение в Източна Турция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Хиляда души са загинали при трус, разлюлял района на Източен Анадол в Турция. В едно от селищата близо до епицентъра  са напълно разрушени 25 жилищни сгради. Училищно общежитие е сравнено със земята. Стотици са ранени.

Епицентърът на земния трус е на няколко хиляди километра от Истанбул. В центъра на областния град Ван е рухнал 7-етажен жилищен блок, под който са затрупани много хора. Телефонните връзки са прекъснати, електрозахранването - също.

Поради прекъсване на съобщителните връзки за инцидента има малко информация. Не се знае колко е траело земетресението, на каква дълбочина е произлязло, къде и колко щети и евентуално пострадали има, предаде кореспондентът на БНР в Истанбул Нахиде Дениз.

През цялата нощ ще продължат спасителните операции в районите на засегнатите от силното земетресение в Източна Турция населени места. Трусът с магнитуд 7,3 степен причини много разрушения и жертви най-вече в град Ван . Броят на жертвите все още е противоречив. Властите засега потвърждават смъртта на 70 души, но не е изключено броят им да нарасне.

По последни данни най-малко 138 души са загинали при силното земетресение в Източна Турция с магнитуд 7,2. До момента е потвърдена смъртта на жители на градовете Ван и в близкия град Ерджис. Все още има хора, затрупани под отломки, но броят им не е уточнен.

Броят на ранените непрекъснато расте. Едно шосе се е разцепило на две. В някои селища земетресението е усетено с магнитут 8. 200 затворника са избягали от затвора в Ван, който също се е срутил. Над 300 спасителни екипа са изпратени в района и участват в спасителните действия, заедно с обучени кучета. От Съюза на аптекарите започнаха кампания за събиране на лекарства, но пораженията са огромни.

Петдесет души, пострадали от земетресението бяха докарани в болница, съобщи Франс прес. Властите в град Ван, разположен най-близко до епицентъра, все още не могат да оценят напълно ситуацията. Рухнали са най-малко две сгради. Комуникациите са прекъснати, а хората са в паника.

Според Франс земетресението е било с магнитуд от 6,6 по Рихтер. Американският геологически топографски институт определи силата му като 7,3 по скалата на Рихтер. Институтът посочи епицентъра на около 19 километра североизточно от Ван, на 7,2 километра дълбочина.

Земетресението в Турция е усетено на практика в цялата югоизточна част на страната. Броят на загиналите и ранените все още не може да бъде уточнен. Десетки домове за разрушени. ЕС и НАТО предложиха помощ на Турция. Въпреки обтегнатите отношения с Израел, президентът Шимон Перес се е обадил по телефона на турския си колега Абдуллах Гюл и също е предложил помощ след земетресението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна