Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евронаблюдатели установиха проблем с небалансирания състав на избирателните секции

Снимка: БГНЕС

Наблюдателите от Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа са установили административен проблем с небалансирания състав на избирателните секции, в които са преобладавали членове на управляващата партия. Европейските наблюдатели отбелязват и организационен проблем с оборудването на секции за хора с увреждания, както и закъснялото гласуване след установения по закона час.

В своя доклад евронаблюдателите на местните избори у нас ще отбележат, че местните теми са предизвикали по-голям дебат в обществото, отколкото президентските. Но в медиите темите за местните избори са били напълно изместени от президентските. Тема за безпокойство според членовете на Конгреса са и получените отчети за купуване и продаване на гласове и контролиран вот, както и регистрираните отчети за сплашване на населението в малките населени места.

Делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, наблюдавала президентските избори, отбелязва, че Централната избирателна комисия трябва да работи по-прозрачно и препоръчва комисията да се съставя не от членове на политическите партии, а от независими юристи, експерти по избирателно право. Достъпът до медии на участващите в изборите кандидати се нуждае от драстично подобрение, за да се осигури информационно базисно ниво за всички, смятат евронаблюдателите. Те отбелязват и необходимост в медиите да се прави ясно разграничение между коментарите и платените политически реклами и съобщения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна