Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдателите на ОССЕ оценяват позитивно изборите

Наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа дават позитивна оценка на проведените у нас избори, но са притеснени от купуването на гласове и медийното отразяване.

Изборите са проведени в среда, която показва зачитане на основните свободи. Но са необходими допълнителни усилия за повишаване на честността на изборния процес и за увеличаване на общественото доверие, смятат наблюдателите, които вчера са посетили близо 80 избирателни секции. В района на Плевен и Дупница те са забелязали лица, които наставляват другите как да гласуват. Това може да е знак за купуване на гласове. Но в никакъв случай не е доказателство, коментира Вадим Жданович, ръководител на мисията.

Нямаме конкретни доказателства за такива случаи, но фактът, че има толкова широко разпространени обвинения за съществуване на купуване на гласове, наистина ни тревожи, защото по този начин се подрива доверието на обществеността във валидността на изборния процес., посочи Жданович. 

Вадим Жданович смята, че почти е липсвало независимо отразяване или анализ на кампаниите в медиите заради разпоредбите в Изборния кодекс за платено отразяване.

В резултат на това почти нямаше редакторско отразяване на кампанията в обществени и частни медии. И това доведе до неравностойни условия за опонентите., смята Жданович.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна