Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ призова членовете и симпатизантите си да подкрепят Росен Плевнелиев

Националното ръководство на ДСБ призовава членовете и симпатизантите на партията да застанат зад Росен Плевнелиев на втория тур на президентските избори. Иван Костов уточни, че призивът на сините избиратели да застанат зад претендента на ГЕРБ в никакъв случай не означава подкрепа за управлението на Бойко Борисов.

Не приемаме твърдението, че даваме подкрепа на ГЕРБ за управлението на страната. Националното ръководство призовава нашите избиратели да подкрепят Росен Плевнелиев, защото срещу него е Калфин, който е това, което ние не искаме да видим в никакъв случай като президент на страната, особено с подкрепата и на Ахмет Доган., посочи Костов. 

Той оцени като изключително несполучлива формулата за тези избори, в които е била въвлечена неговата партия. Той подчерта, че Румен Христов не е бил кандидат на Синята коалиция за държавен глава, а на ОДС. Според Костов липсата на национална кампания в подкрепа на общ кандидат на десния алианс за президент се е отразила най-тежко на резултатите на номинирания от Синята коалиция за кмет на София Прошко Прошков.

"Опитахме се да направим широко дясно обединение в битката за президент, но не се получи", призна час по-късно лидерът на СДС Мартин Димитров.

И понеже наистина съм изключително откровен, ще ви кажа, че Синята коалиция беше по-успешен вариант, то се видя, така е. Но за президент специално, ако всички бяха преглътнали, щеше да има ефект., смята Димитров.

В отговор на репортерски въпрос Мартин Димитров каза, че е готов дори да си подаде оставката, ако се приеме, че има по-добър вариант за ръководство и лидер на СДС. На заседание утре СДС ще решава дали да иска касиране на изборите заради множеството нарушения. Утре ще се реши и какво да посъветват сините своите членове и симпатизанти за втория тур на изборите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна